Jom Klik...

Khamis, 1 Disember 2011

rindu nak blogger...

Salam rakan pembaca blog.....

Dah lama tak update blog....

Ini kerana mood nak menaip terlalu malas...

Cuti sekolah sekarang sudah 2 mggu berlalu...

Aku sibuk ulang alik balik melaka....

kadang2 cik Abg drive....kadang2...aku drive sendiri...itupun time merajuk dgn cik Abg...semangat drive membara hikhikhik...

Ok rakan2 blog....jumpa lagik di lain blog....

Banyak citer2 best..

Ada mood aku taip.....tkder mood....aku upload gambar ajer....


Semua coretan adalah hakmilik sinar pelangi dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.


Jumaat, 17 Jun 2011

Penghujung Cuti Yang Best....

Semasa di Kuantan tidak kemana2....masa banyak di habiskan di bilik hotel....bila malam baru keluar makan dan shoping....

Selepas 4 hari berada di Kuantan....aku menghadiri majlis yang cukup happening...majlis perkahwinan adik lelaki cik Abang di kuantan.....

Bermula jumaat 10 jun....keluarga mertuaku dari terengganu tiba di kuantan dan menginap di homestay yang telah di sediakan untuk mereka menginap bagi menghadiri majlis pernikahan yang akan di adakan seawal 10pagi.....

Alhamdulilah dengan sekali lafaz....adik ipar aku atau lebih mesra di panggil Mie selamat di ijab kabulkan dgn pasangan pilihannya Eyla....

aku rasa tak banyak nak di ceritakan.....layan gambar lagik seronok.....mehh tgk!


Dengan 2 org saksi dan syarat2nya...akhirnya mereka di satukan.....

Selepas majlis Akad nikah....kami sekeluarga di jamukan dengan kuih muih......dan kami kembali semula ke banglo tempat kami menginap untuk menantikan majlis persandingan yang di adakan pada pukul 1 tengahari......

Semasa menunggu kedua mempelai menuju ke pelamin.....kami sempat berposing2.....dan suasana ketika ini cukup happening.......



Bersama cik Abang...adik ipar....kakak ipar.....tudung kuning ibu mertua....dan adik2 ipar di blkg....


Bersama ibu saudara......adik kepada bapa mertua......


Dengan My lovely sister berlatar belakangkan adik2 ipar dan biras...

Sedang syok berposing2....pengantin sudah di arak tiba dan terus menuju ke pelamin angan mereka....

Majlis yang di adakan di Dewan....tempat yang sungguh kemas...sungguh cantik.....dan cukup selesa....

jom layan pic lagik.....


Sama cantik Sama Padan....

Menepung Tawar di mulakan.....



Selepas Adegan menepung tawar...kami di hidangkan makan.....sedap makanannya.....

layan lagik pic semasa makan...


Dah lama aku tak suap Cik Abg makan....hehe....

Jom Layan lagik pic2 mereka yang sempat di ambil ketika menjamu selera.....


kakak ipar yang pertama bersama suaminya....dia pun dah lama tak suap hubby dia....


Kakak ipar kedua bersama suaminya.....




masa ambik pic ni..tak perasan ada latar belakang.....haishhhh.....cik Abang ku...

Pic terakhir bersamai mempelai dan 2 dari anak2ku...

Itu sahaja kisah percutiaanku....

Semua coretan adalah hakmilik alina ismail dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Selasa, 14 Jun 2011

Kelantan....Terengganu...Kuantan....

Lama rasanya tak menulis cerita2 aku dalam blog ni.....

Bukannya takder cerita cuma penyakit malas menaip selalu tiba...

Tapi kali ini aku ada Masa....ada Semangat.....dan Ada Cerita......

Cuti sekolah yang lepas aku sekeluarga meninggalkan rumah genap 2 mggu cuti persekolahan kerana mengikut cik Abg outstation campur dengan percutian balik ke rumah mertua di terengganu....dan majlis perkahwinan adik Ipar di kuantan.....sesuai dengan cuti...masa...dan perjalanan yang sama.....

Bertolak minggu pertama cuti sekolah terus ke kelantan dan tiba waktu tengah malam.....tidak langsung berasa letih walaupun perjalanan yang begitu panjang.....

Keesokkan harinya Cik Abg ke tempat dia bertugas....tinggallah aku dan anak2 di bilik sehingga cik Abg habis kerja...

Mehhh layan pic2 mereka semasa dalam bilik hotel.....


Effy menghabiskan masa sambil tonton TOYS STORY 2 .......

Ewan & Edraqee mengabiskan masa main ps.....

Selepas seharian anak2 membuat hal masing2....rasa bosan pulak berada di bilik.....aku membawa mereka mencari makan....ada tempat makan banyak di situ tapi Anak2 ternampak restoran THE RED WARRIOR STATION dan terus mengajak aku kesana.....sambil order si Ewan sibuk suruh aku mengambil gambar dia......

Ermmmm jom tgk lagi gambar diaorg....

Amboi yg Adik tu ....aksi habiss....


Ed suka bergaya....like mother..

Masuk hari keempat di kelantan...aku bersiap2 nak ke kuala terengganu pulak ke rumah mertua....plan awal nak shoping....melihat keadaan cuaca di kelantan terlalu terik dan jem di mana2 aku dan cik Abg mengambil keputusan untuk terus ke Kuala Terengganu ajerr...

Sampai di kuala terengganu sebelum isyak.....

Duduk dengan keluarga Mertua sambil menjamu nasi minyak.....

Hari pertama....duduk di rumah ajer mendobi baju....

Hari kedua.....ke mydin mencari barang2 anak2....malam....gi round2 bandar sambil jalan2 cari makan.....its fun....

Hari ketiga......duduk di rumah mertua sambil berborak dengan ipar2 dan biras.....

Hari keempat sebelah petang...Cik Abg ajak ke pantai....

Pantai terengganu memang cantik2....tempatnya memang menenangkan....jom layan pic nii...


Dengan si manja ku...

Effy pertama kali jumpa pasir.....

Bila dah main dgn pasir....nak bergambar pun susah si Effy ni hehe....

Setelah 5 hari berada di rumah mertua.....perjalanan di teruskan lagi....kali ini ke kuantan pulak....membawa seorang anak buah dari terengganu.....bertolak awal pagi.....sampai tengahari....

ok apakata.....tunggu cerita seterusnyaaa.....



Semua coretan adalah hakmilik alina ismail dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Isnin, 16 Mei 2011

MOthers Day..


Entry untuk HARI IBU lambat aku coretkan kerana aku sendiri tak tau...dah brp kali cuba buka ruang blogger tapi tak boleh..mungkin ada masalah teknikal hehe...

Pada HARI Ibu yang lepas anak2 aku membuat kad sendiri untuk memberi ucapan hari Ibu pada aku.....

Inilah pertama kali aku mendapat kad2 dari mereka.....bila d kenang dah besar rupanya anak2 aku....sampai dah pandai buat kad sendiri untuk Aku....

Inilah KAd2 yang di beri mereka kapada aku....




Ini From Ewan......thank you Ewan walaupun tak cantik tapi mommy terima..yang penting Ewan sentiasa Ingat mommy...

Ini From Ed.....lukisan nya cantik...kerana Ed membuatnya di sekolah bersama2 guru dan rakan2nya....thank U Ed...semoga anak mommy berjaya...



Semua coretan adalah hakmilik alina ismail dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Selasa, 10 Mei 2011

celebrate Ewan


Hari jadi ewan 3hb Mei yang lalu tidak dapat sambut on time sebab cik Abang outstation...

Lewat 3 hari baru aku dan cik Abg meraikannya...walaupun lewat tapi Ewan gembira sangat...


Tiada apa nak di tuliskan lagi...jom kita layan gambar ajer......




Beli kek di Scret Recepi...beli slice jer sebab takut tak abis.....



Pas Suap Ewan kek...suap pulak si kecik tu....

Jom tengok apa Ewan dapat hadiah Selepas mkn kek dan KFC....


Jeng Jeng Jeng......itu dia.....

Hadiah sebuah mainan helikopter control.....

Manis jer muka Ewan dapat hadiah.....


Video yang sempat di rakam.....jom layan sekejap....kelakar pun ada.....berebut2 nak tiup lilin....

video

ok ini sahaja coretan ku....

Semua coretan adalah hakmilik alina ismail dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

Selasa, 3 Mei 2011

Dah besar dah dia...

Hari ini 3 Mei genap anak sulung ku Ekhwan 8 tahun...

Walaupun Hari Jadinya Papa Ewan tiada di sisi kerana oustation tapi kami akan celebrate birthday Ewan bila cik Abg balik nanti.....





Ini ucapan Mommy untuk anak ku Ewan...

Happy birthday Sayang Anak mommy ....semoga Ewan jadi anak yang baik dan jadi anak yang soleh...

Semoga juga anak mommy berjaya dalam pelajaran dan sentiasa di kurniakan rahmat dan berkat...






itu sahaja....

Ahad, 24 April 2011

Hanya Renungan....

cerita ini telah ku ambil dari ruangan laman Facebook...dan ia telah menjadi tarikkan untuk aku berkongsi pada rakan2 blog ku....jom baca dan hayatilah...

cerita yg menarik, cuba baca ye.... slmat membaca..:) Bila SUAMI balik rumah.... Dia jadi heran gler halaman umah berselerak, surat kat peti pos tak berambil, anak-anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang-camping, penuh dengan tanah dan kotoran, rambut tak bersikat, tak bermandi.. Masuk ke pintu rumah lagi lelaki tu terkejut. waaa... mana isteri ku... Ruang tamu lagi teruk berselerak. Lelaki tu melaung nama isterinya.. Sepi tiada jawapan. Masuk ke dapur, sinki penuh dengan pinggan mangkuk tak berbasuh, periuk tak bercuci, mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak. Masuk ke bilik air, baju belum berbasuh apatah lagi berendam. Lelaki itu cemas mencari isterinya. Dia bergegas ke tingkat atas melihat isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku. fuuu.. lega.. “Awak sakit ke?” tanya lelaki itu. “Tak lah”, jawab isterinya ringkas. “Kenapa teruk sangat rumah kita hari ni?” Tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam. “Wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg mengatakan yang saya ini hanyalah suri rumah, duduk di rumah tak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan kadang-kadang.. lelaki tu pun berfikir... Kalau madam takde kat umah, alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat ape yang kita suka. Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dan fizkal. Pendek kata, FreeDoMmmmmlah!! But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning “She’s Gone”’ aku plak trasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiokkk, no one shouting from the kitchen for help, no o ne to komen this and that, no one to criticize. Everything will be smooth… hahaha... takde yg nak marah ku... Tp masuk hari ketige, I felt something missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau ‘asshemmmm’, tak tau la mana nak cari yang baru. Colgate da nak abis, tak tau kat mana dia stock up. Air suam da habis, malas nk boil… Masuk hari keempat, rindu mula terasa... Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer best pon jadi tak best. Nasik bungkus feberite jadik tak feberite. Makan kat 5 star hotel jadik rasa macam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila laundry basket da makin bertimbun ngan baju kotor. Toilet dah mula licin berdaki.. Lantai dah berbelak, tak dimop.. Every nite, very the lonely, baring atas katil nengok ceiling blindly.. bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian. Jangan kata sebulan atau setahun, belum seminggu isteri takde kat umah, aku dah rasa separuh pengsan. Masa ni barulah sedar netapa pentingnya seorang wanita bernama isteri… So guys out there.. jgn buli isteri kite. Kalau boleh, tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat dia tu kuli ker?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best fren kita, sweetheart kita.. Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah dulu cukupker nak bayar gaji dia ..............................
..............................
......seumur hidup ??? ingat balik.. And furthermore, kan sama2 kerja carik rezeki, sama jugak lah buat kerja rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang paling dekat terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok bini kita? Dah la satu hari keja kat office, balik pulak kena buat kerja rumah lagi… penat tau! Kalaulah aku diberi peluang jadik seorang wanita,… tak rela!!! So to all mums and wives out there, live will be meaningless without You mothers. Uwaaaaaaa!! SAYANGI LA KAUM PEREMPUAN KERANA TANPA MEREKA ANDA KEHILANGAN SESUATU.. HARGAI MEREKA!!!!! Dari ilham seorang lelaki.. “ Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel, merengek atau mengilai seperti Pontianak. Seburukburuk perangai wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan”.....